Close
Még nincs fiókod? Regisztrálj

| Elfelejtett jelszó

Ayres (Íris) terápiához eszközök

Az AYRES terápiás eszközökkel olyan figyelem-és tanulási zavarokkal küszködő,  hiperaktív vagy túl passzív, autista, illetve kiskorukban túl nagy érzelmi megterhelésnek kitett gyermekeket kezelnek, akiknél más módszerek nem bizonyultak elég hatékonynak.

Ezt a módszert Anne Jean Ayres amerikai neuropszichológus dolgozta ki, aki kiskorában szintén tanulási problémákkal küszködött,.1972-ben megjelent könyvében úgy vélte: a tanulási és magatartási zavarokat mutató gyerekeknél nem a tüneteket, hanem a hátterükben álló zavarokat kell gyógyítani.

Erre legalkalmasabb a szenzoros integrációs módszerben képzett szakemberek, segítségükkel fejleszthetik érzékelő rendszereiket, illetve azok információinak helyes összekapcsolását. A terápiás teremben általában olyan eszközök –függőhinta, billenő rácshinta, rugós deszka – találhatóak, amelyek segítségével a gyerekek próbálgathatják egyensúlyérzéküket, tapintásukat, koordinált mozgásukat.

Az ezt segítő eszközök közé tartozik még például a háló, melyben a kis páciens felfüggesztve kuporog, és mozgás, ringás által mintegy a magzati lét biztonságot adó állapotát tapasztalhatja meg.

Az eszközök összeválogatása végső soron egyetlen célt szolgál, hogy a gyakorlás közben egyensúlyát elvesztő gyermek figyelme drámaian önmagára irányuljon, s a foglalkozásokon lassan megtanuljon önmagára és aztán végül a környezetére is figyelni.

Kezdetben főként a figyelem és tanulási zavarokkal küzdőknél alkalmazták, ás később sikerrel próbálták ki nehezen beszélő, a finom kézmozgásokban - -például írásban – ügyetlen, majd a társas kapcsolataikban sikertelen gyerekeken is.

 A módszert 10-12 éves korig érdemes alkalmazni, az egészséges gyermekek fejlődését is segíti, emellett gyerekjátékként is megfelel az elvárásoknak.

Az eszközök natúr kivitelben készülnek ez is a terápia részét képezi. 

 

Nézet
Rendezés
Oldalanként termék
Előző 1 2 3 4